HACCP for Food Safety Certification Programs

As you build your system, you will need to identify information that is needed to conduct an effective hazard analysis. You will also need to collect, maintain, update and document this information

The first step to address these requirements is to establish your food safety team or HACCP Team. The members of the team will collect information on characteristics of raw materials, ingredients and end products and identify food safety requirements related to them and prepare descriptions to be used in the hazard analysis

In addition to this information the team will determine the intended use of the end products, considering the consumers of the product. It is up to the team to identify what potential risks there are of misuse or mishandling and if there is a particularly vulnerable group of people included in the consumers. The team documents the information to be used in the hazard analysis

The next step is for the team to prepare flow diagrams for the products. The diagrams show the sequence and interaction of each step in the process for the product. It is important that this shows where raw materials, ingredients and intermediate product enter the flow as well as where they are released or removed. All outsourced work is identified on the flowchart so it can be considered during the hazard analysis

Once the diagrams are prepared the team verifies the diagram by on-site checking of the process against the diagram. The last piece of information to prepare to enable the hazard analysis is a description of the process steps and existing control measures. A description of any regulatory or customer requirements is included so they are addressed in the HACCP plan

استاندارد ایمنی و بهداشت مواد غذایی HACCP

 Hazard Analysis &Critical Control Point For Food production

با هدف ایمن سازی فرآیندهای تولید مواد غذایی و پیشگیری از بروز حوادث ناشی از مشکل های بهداشتی مواد غذایی در سازمانها مستقر میشود و مجموعه الزام های مربوط به سیستم مدیریت بهداشت مواد غذایی است .این سیستم درکلیة سازمانهای تولیدی و خدماتی که در زنجیره تأمین مواد غذایی جامعه نقش ایفا می کنند مانند مجتمع های کشت صنعت، تولید کنندگان موادغذایی ، توزیع کنندگان مواد غذایی، سردخانه ها و غیره کاربرد دارد. با توجه به اجرای مراحل کنترل مناسب و مؤبر در طول فرآیندهای پذیرش مواد اولیه، تولید محصول، انبارش، نگهداری و ارسال محصول، به سازمان اطمینان می دهد که با حداقل هزینه، مطمئن ترین کنترل ها را انجام می دهد .

استاندارد ایزو های مرتبط :

  • استاندارد ایزو فرآیند پرتودهی ISO 14470:2011
  • استاندارد ایزو بهداشت و ایمنی مواد غذایی در کیترینگ ها ISO 22002-2:2013
  • استاندارد ایزو اصول ایمنی غذا SFBB
  • استاندارد ایزو عملیات کشاورزی مطلوب (GAP (Good Agriculture Practice
  • نشان حلال
  • استاندارد ایزو شرایط مطلوب زیرساختار GMP
  • استاندارد بین المللی غذا IFS
  • استاندارد ایزو مدیریت ایمنی مواد غذایی ISO 22000
  • سیب بهداشت
  • استاندارد ملی ایران

  • صدور و اخذ گواهی استاندارد ایمنی و بهداشت مواد غذایی HACCP توسط گروه ایزوکاران در کوتاهترین زمان و بهترین خدمات 
    جهت پاسخگویی سریع به سوالات شما درباره HACCP به آدرس تلگرامی isokaran@ مراجعه نمایید.

    The Isokaran Group is ready to cooperate with commercial companies in order to obtain ISO and international certificates, Iran's national standard, Apple Health Certificate and Halal Certificate.