ISO/TS 22002-2:2013 

Prerequisite programmes on food safety -- Part 2: Catering

ISO/TS 22002-2:2013 specifies the requirements for the design, implementation, and maintenance of prerequisite programmes (PRPs) to assist in controlling food safety hazards in catering.

ISO/TS 22002-2:2013 is applicable to all organizations which are involved in the processing, preparation, distribution, transport, and serving of food and meals and wish to implement PRPs in accordance with the requirements specified in ISO 22000:2005, 7.2.

The scope of ISO/TS 22002-2:2013 includes catering, air catering, railway catering, banquets, among others, in central and satellite units, school and industry dining rooms, hospitals and healthcare facilities, hotels, restaurants, coffee shops, food services, and food stores.

Users of catering can belong to vulnerable groups, such as children, elderly and/or ill people.

In some countries, the term "food services" is used synonymously with catering.

The application of ISO/TS 22002-2:2013 does not exempt the user from compliance with current and applicable legislation. Where local legal requirements are in specified for parameters (temperatures, among others) given in ISO/TS 22002-2:2013, the local requirements shall be used by the food business.

Catering operations are diverse in nature and not all of the requirements specified in ISO/TS 22002-2:2013 apply to an individual establishment or process.

Although the use of ISO/TS 22002-2:2013 is not mandatory for complying with the requirements in ISO 22000:2005, 7.2, there is a requirement for deviations (exclusions made or alternative measures implemented) to be justified and documented when ISO/TS 22002-2:2013 is used as reference for the PRPs implemented. It is not intended for such deviations to affect the ability of the organization to comply with the requirements of ISO 22000.

ISO/TS 22002-2:2013 specifies detailed requirements to be considered in relation to ISO 22000:2005, 7.2.3.

In addition, ISO/TS 22002-2:2013 adds other aspects such as product recall procedures which are considered relevant to catering operations.

ISO/TS 22002-2:2013 is intended to be used when establishing, implementing, and maintaining the PRPs specific to the organization(s) in accordance with ISO 22000.


استاندارد ایزو بهداشت و ایمنی مواد غذایی در کیترینگ ها ISO 22002-2:2013  تهیه و پخش از isokaran.blog.ir


استاندارد ISO 22002-2:2013

 در ۱۳فوریه سال ۲۰۱۳ میلادی توسط سازمان جهانی استاندارد منتشر گردید.

این استاندارد الزاماتی را جهت طراحی و پیاده سازی روش اجرایی هایی که به صورت پیش نیاز جهت کنترل بهداشت و ایمنی مواد غذایی در کیترینگ ها معرفی می گردد.

همچنین می توان گفت استاندارد ISO 22002-2:2013 در تمامی سازمان هایی که در فراوری، آماده سازی، توزیع، حمل و نقل مواد غذایی دستی دارند، کاربرد دارد.

دامنه کاربرد این استاندارد در کترینگ های هواپیمایی، راه آهن، سالن های غذا خوری دانشگاه ها و مدارس، بیمارستان ها، هتل و کافی شاپ ها می باشد.

سلامت عذایی در کشاورزی یکی از منافع اصولی است که سازمان ایزو در آخرین نسخه استانداردهای خانواده ایزو ۲۲۰۰۰ برای مدیریت سیستم های ایمنی مواد غذایی به آن توجه داشته است. مزارع اولین حلقه اتصال در چرخه زنجیره تامین مواد غذایی هستند که غذا را بر روی میز آشپزخانه می رساند و مشخصات فنی جدید منتشر شده از سوی سازمان ایزو با شناسه  ISO/TS 22002-3 ، توسعه یافته است تا از اینکه کشاورزان بهترین اقدامات را برای حفظ محیط سالم بکار می گیرند اطمینان حاصل نمایند و بخشی از کنترل ها بر روی مخاطرات ایمنی غذا در چرخه های غذایی شکل گیرد.


استاندارد ایزوهای مرتبط:
  1. استاندارد ایزو فرآیند پرتودهی ISO 14470:2011
  2. استاندارد ایزو اصول ایمنی غذا SFBB
  3. استاندارد ایزو عملیات کشاورزی مطلوب (GAP (Good Agriculture Practice
  4. نشان حلال
  5. استاندارد ایزو شرایط مطلوب زیرساختارISO 22716 GMP
  6. استاندارد بین المللی غذا IFS
  7. استاندارد ایزو سیستم مدیریت بهداشت مواد غذایی HACCP
  8. استاندارد ایزو مدیریت ایمنی مواد غذایی ISO 22000
  9. سیب بهداشت
  10. استاندارد ملی ایران

صدور و اخذ گواهی استاندارد استاندارد ایزو بهداشت و ایمنی مواد غذایی در کیترینگ ها ISO 22002-2:2013 توسط گروه ایزوکاران در کوتاهترین زمان و بهترین خدمات 

جهت پاسخگویی سریع به سوالات شما درباره ISO 22002:2013 به آدرس تلگرامی isokaran@ مراجعه نمایید.